Persbericht

Den Haag, 8 maart 2025

Stichting Yasmin viert dit jaar haar laatste Internationale Vrouwendag

Na 45 jaar te hebben gewerkt aan de emancipatie en ondersteuning van de meest kwetsbare vrouwen in Den Haag, is Stichting Yasmin genoodzaakt om per 1 januari 2026 de deuren te sluiten.

Op Internationale Vrouwendag vraagt Stichting Yasmin dringend aandacht voor de benarde situatie waarin kwetsbare Haagse vrouwen terecht dreigen te komen. Stichting Yasmin is een vrouwencentrum dat ondersteuning biedt op het gebied van veiligheid, zelfredzaamheid en economische zelfstandigheid. Zo zet Stichting Yasmin zich al 45 jaar in voor de emancipatie en ondersteuning van de meest kwetsbare vrouwen in Den Haag.

Door de jarenlange bezuinigingen op vrouwenemancipatie, de steeds veranderende bureaucratische kaders van de gemeente en gedwongen projectmatige financiering, zijn wij als stichting nu helaas genoodzaakt om de deuren per 1 januari 2026 te sluiten.
De gemeente Den Haag heeft de afgelopen jaren structureel bezuinigd op vrouwenemancipatie. In vijf jaar tijd is de financiering voor Stichting Yasmin verminderd en versnipperd, met steeds verder stijgende lasten. Sinds 2020 heeft Stichting Yasmin op verzoek van de gemeente al haar reserves opgemaakt. Nieuwe reserves mochten niet meer opgebouwd worden. Daarbij zijn we verstrikt geraakt in steeds veranderende bureaucratische vereisten van de gemeente. Zo is in 2021 een nieuwe subsidieverordening ingevoerd, waarbij onze doorlopende, meerjarige maatschappelijke taak omgezet moest worden naar incidentele, kortlopende projecten en begrotingen. De zoektocht naar cofinanciering en het niet meer kunnen opvoeren van overheadkosten, gecombineerd met steeds nieuwe administratieve eisen vanuit de gemeente, maakt dat we nu niet langer als structurele netwerkorganisatie kunnen blijven functioneren. Projecten met een start- en einddatum passen simpelweg niet bij de realiteit van het werken aan emancipatie en participatie voor onze Haagse vrouwen.

Een structurele maatschappelijke taak, zoals het bevorderen van veiligheid, zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de meest kwetsbare vrouwen uit Den Haag, kan niet worden ingevuld zonder gedegen kennis over deze doelgroepen en met incidentele projectmiddelen. Een samenleving die zich zo fel uitspreekt tegen geweld op straat, femicide, eerwraak en hamert op zelfredzaamheid, dient zich dan ook structureel in te zetten voor het bevorderen van de zelfstandigheid van onze groep vrouwen. Je kunt als samenleving noch gemeente verzetten tegen het één, maar je langzaamaan onttrekken aan je verantwoordelijkheid om deze problematiek op te lossen.

We zijn ons ervan bewust dat ons besluit om Stichting Yasmin op te heffen een schok is voor al die vrouwen die, zonder het netwerk van Stichting Yasmin, geen toegang meer hebben tot cruciale hulp en begeleiding. Deze vrouwen zijn onbereikbaar voor veel andere instanties en drukken onzichtbaar op de gemeentelijke begroting. Dit zijn vrouwen die geen uitkering hebben, vrouwen die niet in de boeken staan. Het netwerk van Stichting Yasmin zit in de haarvaten van een deel van de samenleving waar verder niemand komt.

Daarom willen we op onze laatste Internationale Vrouwendag een oproep doen aan de gemeente Den Haag: neem verantwoordelijkheid door weer structurele ondersteuning te bieden aan de vrouwen die nu door Stichting Yasmin worden geholpen. Ook al zal Stichting Yasmin ophouden te bestaan, wij willen altijd meewerken aan oplossingen die recht doen aan de belangen van de meest kwetsbare Haagse vrouwen, hun gezinnen en de samenleving als geheel. Dat werk is nodig, juist in het huidige tijdsgewricht.

Voor meer informatie:
Josefien van Marlen
Secretaris Stichting Yasmin